0216 354 92 64

Kanal Tedavisi

Bazen bir dişi kurtarmak için kanal tedavisi gerekmektedir. Kanal tedavisi kuron kaplama ya da diğer tedaviler için gerekli bir tedavi değil, gerektiğinde yapılması gereken bir tedavidir. Komplike kanal tedavileri için bir endodontistin bu tedaviyi gerçekleştirmesi daha uygun olabilmektedir.

Diş Kanalı Nedir?

Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk arasında “dişin siniri” olarak bilinir. Diş kanalları dişin üst kısmının içinde bulunan pulpa odasından başlayıp kök ucuna kadar devam eden çok küçük ve ince tünelciklerdir.

Ağrı Hisseder Miyim?

Büyük bir çürük ya da travma vb. sebeplerle oluşan kırık sebebiyle diş pulpasına ulaşan bakteriler sebebiyle diş ölebilmekte veya iltihaplanabilmektedir. Böyle bir durumda çiğneme, baskı ve ya sıcak – soğuk aşırı hassasiyet ve ağrıya sebep olabilmektedir. Ayrıca herhangi bir etkene bağlı olmadan da ağrı olabilmekte ve gece ağrısı yapıp ağrı kesicilere cevap vermemektedir.

Neden Kanal Tedavisine İhtiyaç Duymaktayım?

Yukarıda bahsedilen durumlarda diş kendi kendini iyileştirememektedir ve doktorunuzun bilgisi olmadan alacağınız ilaçlar özellikle antibiyotikler, ağrınızı sadece geçici bir süre için erteleyebilirler. Sorun büyüdüğünde enfeksiyon yayılabilmekte alt dokulara da geçerek apse olarak yüzünüzde şişmeye sebep olabilmekte ve tedavisi daha güç bir hale gelmekte ve bazen dişi çekmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda tek çözüm dişin pulpasının temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin ortadan kaldırılmasıdır. Çekim daha ucuz bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, sağlam bir dişin kaybı, doldurulması zor bir boşluk oluşturmaktadır, bu boşluk köprü protez ya da implant yaparak daha masraflı ve zor bir tedavi olmaktadır. Eğer seçim yapabilme şansınız varsa dişinizi kaybetmemeniz her zaman avantajınıza olacaktır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Dişinizin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, ya kendisi ya da bir endodontist (Kanal Tedavisi Uzmanı) tarafından tedaviye başlanır ve tedavi iki – üç seans sürer. İlk başta tedavi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için dişe kavite açılır. Dişin sinirlerinin temizlenmesinin ardından, doldurulabilmesi için kök kanalınız şekillendirilir ve gerekirse içine bakterilere karşı dezenfektanlar yerleştirilebilir ve ardından diş kavitenize geçici dolgu yerleştirilir. Bir sonraki seansta ya da bazen aynı gün temizlenip şekillendirilen diş kanalınız guta-perka ve kanal patıyla doldurulur.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişim Kurtulmuş Mudur?

Hayır, dişinizin daha işi bitmemiştir, kök kanalları doldurulan dişinizin üstüne eğer fazla madde kaybı yoksa normal dolgu yapmak, fazla madde kaybı varsa kalan diş duvarlarınızı destekleyecek, onların ilerde kırılmasını engelleyecek porselen dolgu (inley) gerekmektedir (Resim 5) . Eğer hiç diş duvarınız kalmamışsa kök kanalınızdan destek alan bir post yapılıp üzerine kuron kaplama yapmak gerekmektedir ki dişinizi aynı şekilde kullanmaya devam edebilmeniz için.

Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %90 – %95′in üzerindedir. Kanal aletinin temizlik esnasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) durumunda, ki nadiren karşılaşılırlar) tekrar kanal tedavisi denenir başarılı olunmazsa kök rezeksiyonu (Genel diş hekimliği / Cerrahi başlığının altında rezeksiyon başlığı olacak oraya link verelim) ile diş kurtarılmaya çalışılır.

Daha Sonra Ne Olur?

Doğal dokulardaki enflamasyon birkaç gün sürebilir, bu süre içinde doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız, ve doktorunuza kontrole gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra yapılacak olan kontrolleriniz ve çekilen filmleriniz ile düzenli olarak kontrol edilmeniz gerekmektedir.