0216 354 92 64

Ortodonti (Diş Teli)

Ortodonti, alt ve üst çeneler ile yüz alt bölgesindeki anomaliler ve diş pozisyonlarının düzeltimini konu edinen hekimlik alanıdır.

Ortodonti alanında uzmanlaşan diş hekimine ortodontist denir.

Ortodontinin amaçları:

  • Çiğneme yetisini geliştirmek,
  • Varsa konuşma bozukluklarının düzeltimini sağlamak,
  • Solunum mekanizmasını düzenlemek,
  • Yüze normal görünüm ve güzelliğini geri vermektir.

Yetişkinlerde ortodontik tedavi

Çapraşık ve düzensiz görünümlü dişler, estetik olarak yetersiz bir görünüme sergiledikleri gibi, aynı zamanda ağız sağlığı ve genel sağlığın bozulmasına da neden olurlar. Bu nedenle günümüzde erişkin hastalar da ortodontik tedavi talebinde bulunmaktadırlar. Gelişen teknoloji ve tedavi teknikleri ayrıca yeni malzemeler sayesinde erişkinlerde de ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Çocukluk çağında tedavi edilmesi gerekli olup ihmal edilmiş bozukluklar veya zaman içinde diş çekimleri, çürük ya da periodontal hastalıklara bağlı diş hareketleri sonucunda oluşmuş düzensizlikler estetik sorunlara, çiğneme problemlerine ve çene ekleminde ağrılara neden olabilir.

Bu gibi durumlarda erişkinlerde de ortodontik tedaviye baş vurulabilmektedir.

Tedavi sırasında metal braketlerin kullanılması ile oluşan görüntüyü tolere edemeyecekseniz, estetik malzemeler kullanılabilir ve görüntünün en az seviyede etkilenmesi ile tedavi bitirilebilir. Bu amaç için seramik braketler ve teflon teller kullanılmaktadır.

Ortodontik tedavi günlük hayatınızı, dikkat etmeniz gereken birkaç kural dışında etkilemez. Bunlar; sert kabuklu yiyecekleri, tellerinize zarar verme riski nedeniyle mümkün olduğunca az tüketmek, cips gibi braketlerinize yapışıp temizlenmesi güç olacak gıdaları yememek ve ağız bakımımıza çok dikkat etmek olacaktır. Braketler ağzın temizlenmesini güçleştireceği için bu dönem içinde diş fırçalamaya her zamankinden daha fazla özen göstermeniz gerekir.

Tedavinin süresi çapraşıklığın cinsine göre değişecektir. Basit çapraşıklıklar 6 ay-1 sene arası değişirken, daha büyük çapraşıklıkların tedavisi için daha uzun zaman gerekebilir. Tedavi sırasında ortalama ayda 1 kere doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.